Kaivoin tänään kuvetta ja ostin itselleni kymmenen kerran kortin Pilates-tunneille. Siihen maailman aikaan kun tanssiharrastukseni vei useamman päivän viikosta, huolsin kehoani lattiatankotunneilla, jossa monet harjoitteet oli lainattu Pilateksesta. Olen sittemmin tehnyt Pilates-harjoituksia kotona, mutta kotioloissa en saa harjoituksiin samaa intensiteettiä kuin ohjauksessa.

Pilates on laji, joka yhdistää sekä kehon että mielen harjoittamisen. Pilateksen juju piilee keskivartalon hallinnassa sekä syvähengityksessä, joka tukee liikkeen suorittamista. Syvähengitys paitsi tehostaa venytyksiä myös keskittää liikkeen tehon juuri oikeisiin lihasryhmiin. Hengitykseen keskittyminen auttaa myös sulkemaan häiritsevät asiat pois mielestä harjoitustunnin ajaksi ja opettaa kuuntelemaan oman kehon viestejä.

Pilates ei ole siinä mielessä meditatiivista kuin esimerkiksi jooga. Mikäli mantrat ja valaistuminen ahdistavat, on Pilates tällöin varteenotettava vaihtoehto. Pilates on ennen kaikkea motorisesti ja fyysisesti haastava laji, joka kyllä kehittää keskittymiskykyä mutta ei tähtää meditatiiviseen tilaan kuten jooga tai shindo.

Jos siis haluaa opetella maksimaalista kehonhallintaa, mutta ei halua hyristä ooommia muiden kurssilaisten mukana, kannattaa kokeilla Pilatesta joka näinä päivinä rantautuu osaksi yhä useampien kuntokeskuksien tuntitarjontaa.